Akkor most kell ügyvéd a váláshoz vagy sem?

Akkor most kell ügyvéd a váláshoz vagy sem?

Hadd kezdjem egy "jogászos" fordulattal: az attól függ...

Ha meg tudtok egyezni a bontóperrel kapcsolatos fontos kérdésekben (szülői felügyelet, kapcsolattartás, tartásdíj, lakáshasználat), akkor nemigen kell senki. Megbeszélitek és a bíróság jegyzőkönyvbe foglalja az egyezséget, ami hivatalos okirat, végrehajtható is.

A bontópertől teljesen független a közös vagyon rendezése. Ha e körben szintén megállapodtok egymás közt szóban arról, hogy melyik ingóság kié, hogyan akarjátok majd rendezni a közös ingatlan tulajdoni viszonyait, ki melyik kölcsönt fizeti vagy vállalja át stb. és ezt az egyezséget önként teljesítitek is, akkor sem kell külső közreműködő. Ügyvédre ez esetben legfeljebb az ingatlan tulajdonjogát rendező szerződéshez és a földhivatali eljáráshoz, vagy céges üzletrész átírásához stb. van szükség.

A fenti két esetben igaz ez akkor is, ha nem megy zökkenőmentesen az egyeztetés, ezért mediátorhoz fordultok és nála jön létre a megegyezés, majd ezt követően mentek el a szükséges földhivatali és céges iratokat ügyvédnél is aláírni.

Ha összetettebb a közös vagyon megosztása, és úgy érzitek, az írásbeli megállapodás célszerű, akkor viszont szükség van ügyvédi közreműködésre magához az összefoglaló jellegű, teljeskörű megállapodáshoz is, mert a házassági vagyonjogi szerződésnek érvényességi feltétele az ügyvédi ellenjegyzés.

Ha azt érzed, hogy nem vagy kellően biztonságban, ha nem foglaljátok írásba a vagyonmegosztást kellő részletességgel és konkrétumokkal: válaszd a mediációt, melyben ügyvédként is tudlak támogatni benneteket, így egy kézből, kevesebb költséggel kapjátok meg a teljes szolgáltatást.

Hívj egy előzetes konzultációért! +36205514273

#mediáció #válás #békésválás #vagyonmegosztás #közösmegegyezés #ügyvéd #vagyonjogiszerződés #győr #győrimediátor