Ki ne élt volna meg családi vitát, öröklési perpatvart, válást közvetlen környezetében? Minden eset más, mégis közös bennük, hogy a rosszul kezelt konfliktusok mély sebeket okoznak, melyek nehezen gyógyulnak és generációkon át hatnak.

Vajon ezekben a sokszor nagyon személyes kérdésekben kinek van valódi kompetenciája döntést hozni? Egy vadidegen bírónak vagy maguknak az érintett feleknek? Mindannyiunk vágya, hogy autonóm módon éljük az életünket, hogy magunk határozzunk a saját sorsunk felől.

A jó döntésekért olykor hátra kell lépni egyet a kiélezett élethelyzetből és új rálátással vágni bele ennek rendezésébe. Ebben segít a mediáció.

Válási mediáció segítségével lehetőség nyílik a házasság békés felbontására, mellőzve az évekig tartó, kínos és romboló huzavonát, a bírósági eljárás nyilvánosságát és a százezrekre rúgó jogi költségeket. A válás során felmerülő kérdésekben diszkréten, kulturált körülmények, megfelelő kommunikációs stílus mellett megállapodni kincset ér.

Mik is ezek a kérdések? Nos, meglehetősen húsba vágóak mind lelki, mind anyagi szempontból. Sok esetben könnyebbnek tűnik a közös lakás használatát, a vagyon megosztását, a jövőbeni megélhetés kérdéseit rendezni, mint olyan érzelmileg is mélyen megérintő témákat, mint a gyermekek jövője, felnevelésük, a velük való kapcsolattartás, eltartásuk.

Kinek ne lenne fontos, hogy gyermekei a lehető legkisebb sérüléssel éljék meg szüleik különválását, és jó mintát kapjanak arról, hogy a felgyülemlett problémák és feszültségek mellett is lehet békében pontot tenni egy házasság végére?

A házasság ugyan véget érhet, de a kapcsolat a felek között egy életre megmarad, hiszen a szülői feladatokat továbbra is közösen kell ellátni, együtt lesznek majd nagyszülők is, és ehhez a jó együttműködés, az elfogadó légkör elengedhetetlen.

Egy intelligens módon lebonyolított válás ezt az élethossziglan fennálló, jól működtethető kapcsolatot alapozza meg.

Öröklési vitákban is jól jöhet a mediátor segítsége. Ha nem sikerül megegyezni, akkor itt is következhet a hosszú és költséges bírósági eljárás, melynek során sok családi konfliktus kerül nyilvánosságra a tárgyalóteremben. Az eredmény pedig nem más, mint az, hogy évek múltán egy külső személy hoz döntést a jogszabályok alapján, mellőzve minden olyan családi kapcsolat mélységét és minőségét, melynek ugyan jogi relevanciája nincs, mégis ez adta meg az örökhagyó és a vitában álló örökösök közötti kapcsolat vagy konfliktus lényegét.

Egy méltányos öröklési egyezség nem csak az örökhagyó feltehető vagy kinyilvánított akaratához vihet közelebb, hanem segíthet a talán más szempontból is megterhelt családi kapcsolatok rendezésében, a következő generációk megértőbb és szeretetteljesebb együttélésében.

 

Családi konfliktusok tárháza végtelen… legyen szó egyes életviteli kérdésekről (gazdálkodás a közös vagyonnal, gyermeknevelési kérdések, párkapcsolati problémák, kamasz-szülő konfliktusok), rokonsághoz fűződő viszonyról (anyós-após kapcsolatok, láthatás, kapcsolattartás nagyszülőkkel, távolabbi rokonokkal stb.).

Van úgy, hogy nem értünk szót egymással…, hogy tovább fokozódik és elmérgesedik egy vita, s már azt sem tudjuk, honnan eredt az egész.

A mediátor pártatlan közreműködése segít kibogozni az összekuszálódott szálakat és támogatja a jövőbeni lehetőségekre való fókuszálást. Nem az a kérdés, hogy ki miben hibázott, hanem az, hogy hogyan lehet ezen túllépve mégis építően megélni a családi kapcsolódásokat. Mindez nagyon fontos a következő generáció számára nyújtott pozitív példa és minta miatt is.

Jó döntésekkel sokat tehetünk a békés és építő családi kapcsolatokért.

BLOG

Referenciák