Hogyan kommunikálj gyermekeddel a válásotokról? (És milyen módon tud ebben támogatni a mediáció?)

Hogyan kommunikálj gyermekeddel a válásotokról? (És milyen módon tud ebben támogatni a mediáció?)

A gyermek számára egy ilyen helyzetben a legfontosabb az, hogy biztonságban és szeretve érezze magát. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy számára mindkét szülőhöz való kötődése fontos pillér, függetlenül attól, hogy épp milyennek tartod a párodat mint szülőt. A gyermeked univerzumában mindketten ott vagytok és ha ezt az egységet meg is bontjátok fizikai síkon, az ő egészséges kötődését nem szabad megzavarni. Így érzi magát biztonságban s persze úgy, ha életkorának megfelelően, nyíltan és őszintén kommunikáltok a feszültségekről, a változásokról, az érzéseitekről. Meg kell engedni neki is, hogy kifejezze a saját érzéseit akkor is, ha azok nem mindig oly módon jönnek felszínre, ahogyan azt egy felnőtt „normálisnak” tartja.

A biztonságérzetét erősíthetitek azzal, ha a válással együtt elmondjátok neki, hogy milyen változásokkal jár majd mindez: ki hol fog lakni, hogyan, mennyit találkoztok vele, hogyan zajlanak majd a hétköznapok és a hétvégék, ünnepek, a szünetek.

Ebben az egységes univerzumban, amit számára a szülők jelentenek, fontos biztosítani őt arról, hogy apa és anya is nagyon szereti, mindig számíthat mindkettőtökre és nem az ő hibája, hogy így alakultak a dolgok.

Érdemes arról is beszélgetni, hogy voltak szép idők is. Hogy mennyi minden volt érték, ami a kapcsolat alatt történt, kialakult, felépült. S hogy milyen jó dolog, hogy ebből a kapcsolatból megszületett Ő, a gyermeked. Ebből is érezni fogja, hogy szeretve van. Az elmúlt időszak, a kapcsolat értékének elismerése fontos mozzanat, és fontos persze hagyni meggyászolni is azt, ami elmúlt.

Nagyon káros az, ha egymást negatív színben állítjátok be: a gyermeknek óriási lelki teher az, ha állásfoglalásra kényszerül a szülei közti harcban. Bizonytalanságot és bűntudatot is teremt ez számára és nem hagyja őt gyermekként létezni. Az úgyszintén káros, ha akadályozzátok a másik szülővel való kapcsolatot bármilyen eszközzel. Ezzel is egyfajta kommunikáció a gyermek felé, hiszen általában ezekben a helyzetekben nem az ő megóvása a cél, hanem az, hogy eszköze legyen a sértett fél játszmáinak. Természetesen nem arról az esetről beszélek, ha valaki egy betegre vagy beszámíthatatlan állapotban lévőre nem bízza rá a gyermekét, hanem arról, amikor a saját véleménye szerint a másik „nem érdemli meg”, hogy méltányosan álljon a kapcsolattartáshoz.

Mindebben nagyon fontos, hogy dolgozz magadon, hogy változz,
használd a helyzetet arra, hogy egyre jobban működj. Akkor is, ha a volt párod nem így tesz. Te tedd meg elsősorban magadért, s persze a gyermekedért, mert ezzel rá is hatsz.

Amit pedig a mediáció eszközeivel tehetsz az az, hogy minél hamarabb, minél kevesebb stresszel és felesleges csatározással meghatározathatjátok egy megállapodásban, hogy hogyan tovább. Egyáltalán nem kell attól tartani, hogy valamilyen témát „nem illik” szóba hozni egy közvetítő megbeszélésen: arra is lehetőség van, hogy ne csak a jogszabályban írt kötelező témákról egyeztessetek, hanem arról is, hogy pl. ti egymással hogyan tartjátok a kapcsolatot a jövőben, a gyermekkel hogyan kommunikáltok kettőtökről, a lehetőségek tárháza végtelen, nincs tabutéma itt sem.

Ha hasonló helyzetben vagy, hívj, hogy egy előzetes konzultációt egyeztessünk, melynek a mediációra vonatkozó része díjmentes.
Tel.: +36205514273

#békésválás
#mediáció
#közösmegegyezés
#asszertívkommunikáció
#válás