Majd a bíróság megoldja, nem kell mediáció!... – vagy mégis?

Majd a bíróság megoldja, nem kell mediáció!... – vagy mégis?
Nemrég egy kedves követőm kérdezte a facebook-oldalamon, hogy milyen tapasztalatokat tudok megosztani a bírósági egyezségi kísérletre idézéssel kapcsolatban. Miközben ez az írás megszületett, elgondolkodtam, vajon miért nem népszerűbb ez a vitarendezési mód, miért ennyire mellőzött?
Nézzük először, mi is ez voltaképpen? Az egyezségi kísérlet egy bírósági nemperes eljárás, melynek az a célja, hogy a felek egymással megállapodást kössenek egy vitás ügyben a tárgyalóteremben, amit aztán végzéssel jóváhagy a bíró. Ugyanolyan hatálya lesz, mint a jogerős ítéletnek, tehát nemteljesítés esetén indulhat a végrehajtás.
Ez az eljárás is kérelemre indul, de jóval lazább szabályok alapján, mint egy per. A kezdeményező félnek elő kell terjesztenie egy konkrét egyezségi tervezetet (mi sem egyszerűbb, ugyebár…), minden körülményre kiterjedően, a felek jogainak és kötelezettségének tartalmát pontosan meghatározva a végrehajthatóság érdekében. A bíróság megidézi a feleket az egyeztetésre, ami vagy sikeres lesz, vagy nem. A meghallgatáson való részvétel nem kötelező, nincs hátrányos jogkövetkezménye a távolmaradásnak. A bíróság viszont kizárólag abban az esetben hozhat érdemi döntést, ha a felek egyezséget kötnek. Amennyiben a felek nem állapodnak meg, úgy a bíróságnak nincsen arra lehetősége, hogy a jogvitát eldöntse. Szóval önmagában elég vérszegény a történet.
A tapasztalat az, hogy legtöbb bírósági eljárásban a bíró megkísérli a feleket arra ösztönözni, hogy kössenek egyezséget, de ehhez nem rendelkezik igazán ösztönző eszközökkel. Nem kommunikálhat egy bíró úgy a felekkel, mint egy közvetítő. Bár mindkét szerep pártatlanságot feltételez, a bíró eszköztárában nem szerepelnek olyan kommunikációs technikák mint például az empátia, az értő figyelem, a visszatükrözés, az összegzés, a tájékoztatás, a négyszemközti beszélgetés, az érzékenyítés és még sorolhatnám. A bíró csak a jogszerűséget kell kontrollálja, a felek kommunikációját nem tudja olyan módon moderálni, mint egy közvetítő. A tárgyalóteremben alapvetően a felek feladata, hogy megtalálják a közeledés lehetőségét, ami nagyban függ attól, hogy mennyire mérgesedett el közöttük a viszony és/vagy mennyire érzi bukónak az ügyet bármelyikük.
Ez az eljárás is akkor tud igazán eredményes lenni legtöbb esetben, ha már megelőzően vagy menet közben a felek önként megegyezést kötnek, bonyolultabb esetben mediátor segítségével. Ha nincs előzetes megegyezés, semmi garancia nincs arra, hogy a másik fél egyáltalán megjelenjen. Ha viszont van egyezség, akkor érdemes a bíróság elé vinni azt ebben a nemperes eljárásban, hogy a jóváhagyó végzéssel végrehajthatóvá is váljon.
Családjogi ügyekben különösen fontos lehet ez a fajta bírósági jóváhagyás: például élettársi kapcsolatotok megszüntetése esetén, ugyanis a közös gyermekkel kapcsolatos szülői felügyeleti és kapcsolattartási jogok és kötelezettségek, a tartásdíj rögzítése így megtörténhet ugyanolyan kötelező erővel, mindkettőtök és a gyermeketek számára biztonságot adva, mint a házasság felbontása esetében, ami kizárólag végrehajtható ítélettel zárható le.
A gazdasági életben is fontos szerepet játszhat, különösen akkor, ha például az üzleti partnereddel további együttműködést terveztek, ha nem szeretnéd egy perben kiteregetni bizalmas üzleti információidat, vagy ha a vitában olyan szakkérdések merülnek fel, amiknek bizonyítása nehéz, vagy megítélése bizonytalan.
Tehát nagyszerű lehetőség ez: az alternatív vitarendezés számára egy hathatós jogi eszköz, amit az állam is támogat. Véleményem és mediátor kollégáim tapasztalata szerint azonban csak megfelelő előkészítés, azaz szakszerű közvetítés, peren kívüli egyeztetés során létrejött megállapodással lehet igazán ütős megoldás, amivel költségkímélően, gyorsan és jelentősen kisebb stresszel kaphatsz kézbe egy olyan megállapodást, amit vélhetően önkéntesen is szívesebben teljesít az érintett, ennek hiányában pedig szinte azonnal érvényt szerezhetsz igényeidnek a végrehajtás során.
Ha számodra is megoldást jelentene egy rendezetlen jogvitában, vagy az élethelyzeted megváltozása miatt a peren kívüli, békés egyeztetés, és nem szeretnél évekig stresszelni és pereskedni, hívj egy előzetes konzultációra, melynek a mediációra vonatkozó része díjmentes.
Telefonszámom: +36205514273