Bár a mediátor nem tanácsadó, ehelyütt mégis szívesen osztok meg néhány gondolatot, melyek válófélben lévőknek hasznosak lehetnek, különösen akkor, ha FONTOS SZÁMUKRA GYERMEKÜK lelki egészségének megőrzése:

Támogassuk gyermekünk és a másik szülő közötti szeretetteljes kapcsolat megőrzését, gyermekünknek mindkét szülő szeretetére szüksége van. Működjünk együtt!

Gyermekük nem érzelmi támasz és nem is fegyver volt házastársunk ellen! Hagyjuk ki őt a hatalmi harcokból, és a legjobb, ha nem is megyünk bele ilyesmibe.

Ha a láthatásról érkezik haza gyermekünk, ne faggassuk, majd elmeséli magától az élményeit, ha akarja. Persze ha feldúltnak látjuk, szelíden próbáljuk meg megtudni, mi zaklatta fel.

Ne szidjuk a (volt) párunkat a gyerek előtt valamint új partnerét sem, és ne mondjuk azt, hogy “olyan vagy, mint apád/anyád!”

A gyerekeknél jelentkezhet az ún. lojalitás-konfliktus: melyik szülőjéhez legyen lojális, kit szeressen jobban? Kíméljük meg ettől gyermekünket: nekünk, szülőknek kell megállapodnunk a láthatás kérdéseiben, ezt a döntést ne terheljük a kicsikre. Nagyobb korban már lehet, hogy szeretne többet lenni a kortársaival, legyünk rugalmasak, de következetesek.

A gyermek lelki egészsége szempontjából rendkívül fontos, hogy ne használjuk őt fegyvertényként volt házastársunk ellen: hagyjuk, hogy az Ő kapcsolatuk is harmonikus legyen.

Ezért is fontos, hogy válás esetén törekedjünk józan megállapodásra minden tekintetben. Legfontosabb a kapcsolattartás és a gyermek tartásának megfelelő rendezése vállalható megállapodás megkötésével. Ez a garancia arra, hogy rövid és hosszú távon is békésen tartható fenn az újfajta családi kötelék.

Ennek kialakításában is segíthet a mediáció. A felkavarodott érzelmek mellett sokszor nehéz józan, kiegyensúlyozott döntést hozni, de a mediáció kommunikációs szabályait betartva, pártatlan közvetítő segítségével sikerülhet ezeket a létfontosságú kérdéseket megfelelően rendezni és ezáltal gyermekünk lelki békéjét helyreállítani.

Felkeltettem az érdeklődését? Szeretne több információt kapni?

Keressen a megadott telefonszámon: +36205514273

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük