„Nem a papír számít...!” - Biztos?

„Nem a papír számít...!” - Biztos?
Az élettársi kapcsolat megszűnése sok bonyodalmat okozhat, mert általában ugyanannyi kérdést kellene elrendezni, mint a házasság felbontásánál, csak adott esetben sokkal nehezebb kibogozni, hogy kinek milyen jogai vannak.
Egy újabb „minden jó, ha jó a vége” történetből megláthatod, hogy mennyire fontos, hogy ha közös gyermek született, mindenképpen szükséges megállapodni a szülői felügyelet, a kapcsolattartás és a tartásdíj kérdésében. A „majd kialakul...” hozzáállásból sok nehézség származott már ilyen helyzetekben, aminek leginkább a gyermek itta meg a levét.
Egy édesanya keresett fel, akinek véget ért a 15 évig tartó élettársi kapcsolata. Miután a volt társa elköltözött, minden kiszámíthatatlanná vált: tartásdíjat nem fizetett, a gyerekeknek adott alkalmanként költőpénzt. A kapcsolattartással is voltak gondok: a gyerekek nem nagyon akartak folyton a nagyszülőknél lenni hétvégén (oda költözött az apa), mert bár szerettek volna az édesapjukkal lenni, az ő szüleivel nem volt jó a kapcsolatuk. Mindez a gyerekeket is zaklatottá tette, emellett tervezhetetlenné vált a családi költségvetés és az időbeosztás.
Ha házasok lettek volna, akkor a bontóperben a bíróság minden ide vonatkozó kérdésben határoz, az ítélet végrehajtható okirat, tehát teljes biztonságot adna különválás esetére. Élettársi kapcsolat felbontásakor a felek belátására van bízva, hogy hogyan oldják meg a vitás kérdéseket, ami szakszerű segítség nélkül nem egyszerű.
Az édesanya megindította a pert a bíróság előtt a szülői felügyeleti jog, a kapcsolattartás és a tartásdíj rendezésére, hogy végre kiszámíthatóan, rendezetten tudjanak élni. Szerencsére sikerült megbeszélnie az apával, hogy mindannyian jobban járnak, ha megegyeznek peren kívül és az egyezségüket aztán a bírósági eljárásban is megerősítik.
Eljöttek hozzám mediációra, és miután tájékoztattam őket a jogi lehetőségekről, pontról pontra végigmentünk a vitás kérdéseken, részletesen átbeszéltük és sikerült mindenben egyezségre jutniuk. Megállapodtak a gyerekek lakhatásáról, elhelyezéséről, a gyerektartás összegéről (amit visszamenőleg is vállalt megfizetni az apa), és még arról is, hogy a kapcsolattartás során a gyerekek kérését figyelembe veszi az édesapa, hogy a nagyszülőkkel való találkozás mellett csak vele is töltenek időt semleges helyen. A megállapodást aláírták és a soron következő tárgyaláson bemutatták a bíróságon, ahol a releváns pontokat a bíró jegyzőkönyvbe foglalta és egyezségüket jóváhagyta.
Így lett egy végrehajtható okiratuk, ami mindkettejük számára garantálja a szülői jogok és kötelezettségek teljesülését, a gyerekek anyagi és érzelmi biztonságának megteremtéséhez jó alapot nyújt. Persze ehhez kellett két olyan szülő, akik gyermekeik érdekeit figyelembe vették és jóllétüket olyan fontosnak tartották, hogy hajlandóak voltak ebben a nehéz helyzetben is leülni egymással és kulturáltan megbeszélni a közös dolgokat. Ebben sokat segített nekik a támogató légkör, a pártatlan, értő figyelem és a szakértelem, amivel hozzá tudtam járulni a kommunikációjuk eredményességéhez.
Hálás vagyok ezekért a pillanatokért, mert tanúja lehetek annak, milyen nagy lépést tesznek ilyenkor az emberek egy rendezettebb és jobb minőségű élet és kapcsolat felé.
Ha szeretnéd elkerülni, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülj, keress előzetes konzultációért, melynek a mediációra vonatkozó része díjmentes. Tel.: +36205514273
Kép: nlc