Egyre több ügyvéd kollégától hallom: nem vállal peres képviseletet…

Meghökkentően hangzik, de rögtön érthetővé válnak az okok, ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk.

2012-ben életbe lépett az új Polgári törvénykönyv, mely teljesen új alapokra helyezte a szerződéses jogviszonyokat, a céges ügyeket, a családjogi intézményeket stb.

Nem csak az okoz gondot, hogy újra kell tanulnunk a joganyagot, hanem az is, hogy hosszú évekig tart, amíg kialakul az új jogszabályok nyomán egy új bírói, ítélkezési gyakorlat, mely kitölti azokat a réseket, amiket a jogszabály nyitva hagy, és konkrét esetekben határozott értelmezést ad az általánosságokban megfogalmazott szabályrendszernek.

Hogy ezt a jogbizonytalanságot fokozzuk, a törvényhozás megalkotta az új Polgári Perrendtartást, mely még nagyobb változásokat, főként szigorításokat hozott a perek kezdeményezésében és továbbvitelében, mint eddig bármi más.

Nem csak a szabályrendszer változott meg gyökeresen, hanem a peres eljárás technikai feltételei is (pl. elektronikus ügyvitel), így még nagyobb a bizonytalanság a perek során.

Ott tartunk, hogy nehéz megmondani, mi lesz egy per kimenetele. A megfelelő jogalap esetében is bukhat a mutatvány egy félresikerült eljárási lépésen…

Egy dolog azonban biztos maradt: a közös megegyezés és az önkéntes teljesítés a legjobb garancia arra, hogy gazdasági jogvitájuk megfelelően rendeződik, vesztesek nélkül, a lehető leggazdaságosabb megoldással.

A mediáció során jó döntéseket hozhatnak, melyek megfelelő kommunikációval, pártatlan közvetítővel mégis sikerre vihetik vesztettnek hitt ügyeiket.

Felkeltettem az érdeklődését? Szeretne több információt kapni?

Keressen a megadott telefonszámon: +36205514273

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük