Gazdasági mediáció - a JÓ DÖNTÉS jogvita esetén

Gazdasági mediáció - a JÓ DÖNTÉS jogvita esetén
Egy hete kollégáimmal kedves meghívásnak tettünk eleget: Varga Istvánnal folytattunk egyeztetést a gazdasági mediáció lehetőségeiről. A Consult-Union Győr Könyvelés, Adótanácsadás Kft. ügyvezetője hivatása folytán sok vállalkozás életébe nyert bepillantást, így mindannyiunknak nagyon tanulságos volt a tapasztalatcsere.
Bámulatos, milyen sokféle vitás helyzetben lehet a cégvezetők, munkavállalók, üzleti partnerek segítségére ez a békés vitarendezési mód, s hogy a Győri MediátorMűhely szakemberei milyen sokféle aspektusból tudnak támogatást nyújtani a kihívást jelentő helyzetek megoldásához. Szóba került a generációváltás a cégen belül, valamint az is, hogy amennyiben a főnök és a beosztott között van nézeteltérés, azt hogyan lehet jól kezelni. Itt a megoldás túlmutathat a mediáció keretein, coaching is szükséges lehet, amelyre a Mediátorműhely tagjai közül is többen felkészültek.
Munkaügyi viták, munkaviszony megszüntetése kapcsán is hathatós segítség a békés közvetítés, mellyel minden érintett jól járhat. Kintlévőségek érvényesítése esetében is jóval olcsóbb, hatékonyabb és gyorsabb megoldást nyújt a peren kívüli egyeztetés. Célszerű megállapodásban rögzíteni azt is, hogy mi történik a céges vagyonnal, ha válásra kerül sor. Ezekben az esetekben a jogász végzettségű mediátorok - így jómagam is - szakértőként és pártatlanul tudnak segíteni.
Végezetül de nem utolsó sorban azt is rögzítettük, hogy szükség van a párbeszédre és azokra a szakmai műhelyekre, ahol a vállalkozók és az őket támogató szakemberek tapasztalatot tudnak cserélni.