„Istenem, mennyi pénzt és energiát megspóroltunk volna, ha korábban eljövünk Önhöz!”

„Istenem, mennyi pénzt és energiát megspóroltunk volna, ha korábban eljövünk Önhöz!”
Gyakran hangzik el ez vagy ehhez hasonló mondat ügyfeleimtől, amikor lezárjuk a mediációt és megszületik a megállapodás, mellyel végre letisztulnak a szülői együttműködés feltételei és az anyagiak terén is felszámoljuk a káoszt. Én magam pedig gyakran csodálkozom rá arra, hogy milyen könnyen mennek így a dolgok. Összességében legalábbis.
Minden mediáció más, de azt megfigyeltem, hogy a hozzám fordulók milyen kulturáltan és konstruktívan állnak az egyeztetéshez. Általában feszültséget érzékelek, mikor megérkeznek, és a folyamat közben is előfordul, hogy befeszül valamelyik fél, vagy éppen elindulnak egy sehova sem vivő, élesebb vita felé, de megvannak azok a kommunikációs technikák, amikkel ezeket sikerül oldani és újra konstruktív mederben folyik tovább az egyeztetés. A megállapodások aláírása után pedig sokkal oldottabbá válnak.
Nem egyszer tettem fel a kérdést a békés egyeztetés végén, hogy voltaképp miért is fordultak hozzám, mikor – pár feszült pillanatot leszámítva – olyan nyitottan, egymás iránti tisztelettel és kulturáltan beszélték végig segítségemmel a szükséges kérdéseket. A válasz többnyire ez: „Tudja, ügyvédnő, ha csak egymás között próbáltuk meg ezeket megbeszélni, ez nem így ment. Összekaptunk valamin és megakadt a dolog, nem jutottunk egyről a kettőre.”
Mi a titok? Volt, aki azt mondta, hogy a jelenlétem adott neki nyugalmat, biztonságérzetet. Mások azt, hogy a vezetésemmel nem kalandoztak el olyan irreleváns témák, hibáztatás stb. felé, amik miatt korábban összekaptak. Összefoglalva tehát az a nyitja, hogy a jövőre fókuszálunk, nem keressük, ki miben hibázott, hanem azokra a valóban fontos témákra összpontosítunk, hogy hogyan lenne elfogadható mindkét félnek a jövőbeni együttműködés. Mellőzzük a berögzült játszmákat és felesleges köröket.
Ha Ti sem tudjátok egymás között zökkenőmentesen megbeszélni a „hogyan tovább”-ot, mert nem megy a feszült helyzetben az asszertív, konstruktív kommunikáció, forduljatok hozzám és hónapok, évek helyett akár egy-két alkalmas egyeztetésen segítek dűlőre jutni és felszámolni a káoszt.
Tel.: +36205514273
* a kép 2017. év elején készült, amikor átvettem a közvetítői igazolványomat Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban