,

Hogyan zajlik a mediációs ülés?

Hogyan zajlik a mediációs ülés?

Sokakat talán szorongással tölt el a tudat, hogy egy „idegen” előtt beszéljenek személyes ügyeikről, vagy szálljanak vitába az ellenérdekelt féllel. Természetes ez az érzés, azonban hadd oszlassam el a félelmeket!

Az „idegen”, a mediátor egy olyan – teljeskörű titoktartásra kötelezett - közreműködő, moderátor, aki empátiával, semlegesen, értő figyelemmel és jó kérdésekkel segít mederben tartani a probléma megoldásának folyamatát, miközben magukban az ügyfelekben születik meg a döntés, az ötlet a konfliktus rendezésére, a megegyezés feltételeire. Mennyivel jobb ez, mintha mindezt a bírósági tárgyalóteremben, nyilvánosan, egy tőlük függetlenül döntésre jogosult bíró, ügyvédek, esetleges hallgatóság előtt kellene megtenni.

Az első találkozás elején szokás tisztázni a mediáció mibenlétét, majd megbeszéljük a beszélgetés során betartandó kommunikációs szabályokat. Az egyeztetés akkor tud megfelelő mederben maradni, ha már az elején nagyjából látjuk, milyen célt szeretnénk elérni, ezért a probléma feltérképezését követően megközelítőleg pontosan meghatározzuk a kívánt eredményt. Lehet, hogy ez nem lesz ugyanaz a felek részéről, ám jó kommunikációval és a rendezés valódi szándékával biztos, hogy eljutunk egy mindkét fél számára elfogadható egyezségig.

Hogy milyen módszerekkel lehet indulatok és nehézségek nélkül közelíteni az álláspontokat? Ebben segítenek a mediáció kommunikációs szabályai, melyek között olyanok – egyébként a mindennapi életben is célszerűen követendőek – is akadnak, mint pl. az, hogy nem vágunk egymás szavába, nem térünk el a tárgytól, a megoldásra fókuszálunk, nem vájkálunk a múltban, nem személyeskedünk stb.

A mediációban résztvevőkre vonatkozó fenti „szabályok” betartása már fél siker, hiszen ilyen módon átbeszélni a problémát már nagyon nagy eredményt jelent. A megoldáshoz való eljutást abban tudom segíteni, hogy jól irányított kérdésekkel, összegzéssel, a fókusz megtartásával stb. mozdítom elő az alternatívák  megfogalmazását, az előnyök-hátrányok mérlegelését.

A mediáció során lehetőség van ún. kaukusz-ülésre is, ami azt jelenti, hogy az egyik féllel rövid négyszemközti megbeszélést folytatok akár az ő kérésére, akár azért, mert valamit szeretnék én magam tisztábban érteni. Ilyen esetben természetesen a másik félnek is lehetősége van kérni ugyanezt.

Elképzelhető, hogy már egyetlen találkozón megszületik a megegyezés a felek között, de az is lehetséges, hogy több alkalommal folytatunk egyeztetést, mire egy bonyolultabb ügyben kialakul a közös akarat.

Amikor eljutunk a felek saját, autonóm döntésén alapuló megegyezéséhez, írásba foglalom az egyezséget. Úgy vélem, itt előnyt jelent az, hogy ügyvédi munkámban jelentős tapasztalatot szereztem a jól szerkesztett okiratok készítésében.

Felkeltettem az érdeklődését? Szeretne több információt kapni?

Akkor keressen a megadott telefonszámon: +36205514273

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük