Miért pont egy mediátor tudna segíteni egy válásnál?

Miért pont egy mediátor tudna segíteni egy válásnál?
Talán szorongással tölt el a tudat, hogy egy „idegen” előtt beszéljetek személyes ügyeitekről, vagy szálljatok vitába a másikkal. Természetes ez az érzés, azonban hadd oszlassam el a félelmeidet!
Te is azt szeretnéd, ha ebben a nehéz élethelyzetben megszületne a megegyezés, amivel a további életetek alapjai tisztává válnak. Ez a célja a mediációnak, minden mozzanata azt szolgálja, hogy megállapodjatok, s végre nyugodtabbá váljanak a hétköznapok.
Nos, az „idegen”, a mediátor egy olyan – teljeskörű titoktartásra kötelezett - közreműködő, moderátor, aki empátiával, semlegesen, értő figyelemmel és jó kérdésekkel segít mederben tartani a megoldás folyamatát, miközben bennetek születik meg a döntés, az ötlet a konfliktus rendezésére, a megegyezés feltételeire. Mennyivel jobb ez, mintha mindezt a bírósági tárgyalóteremben, nyilvánosan, egy fölétek helyezett, döntésre jogosult bíró, ügyvédek, esetleges hallgatóság előtt kellene megtenni.
Az első találkozás elején szokás tisztázni a mediáció mibenlétét, majd megbeszéljük a beszélgetés során betartandó kommunikációs szabályokat. Lehetőség van arra is, hogy külön-külön beszélgessetek velem az előkészítés során, ha úgy komfortosabb.
Az egyeztetés akkor tud megfelelő mederben maradni, ha már az elején nagyjából látod, milyen célt szeretnétek elérni, ezért a probléma feltérképezését követően megközelítőleg pontosan meghatározzuk a kívánt eredményt. Lehet, hogy ez nem lesz ugyanaz mindkettőtök részéről, ám jó kommunikációval és a rendezés valódi szándékával biztos, hogy eljutunk egy mindkét fél számára elfogadható egyezségig.
Hogy milyen módszerekkel lehet indulatok és nehézségek nélkül közelíteni az álláspontotokat? Ebben segítenek a mediáció kommunikációs szabályai, melyek között olyanok – egyébként a mindennapi életben is célszerűen követendőek – is akadnak, mint pl. az, hogy nem vágtok egymás szavába, nem tértek el a tárgytól, a megoldásra fókuszáltok, nem vájkáltok a múltban, senki sem személyeskedik stb. Ezeknek a betartása már fél siker, hiszen ilyen módon átbeszélni a problémát már nagyon nagy eredményt jelent. A megoldáshoz való eljutást abban tudom segíteni, hogy jól irányított kérdésekkel, összegzéssel, a fókusz megtartásával stb. mozdítom elő az alternatívák megfogalmazását, az előnyök-hátrányok mérlegelését.
A mediáció során lehetőség van ún. kaukusz-ülésre is, ami azt jelenti, hogy igény esetén egyikőtökkel rövid négyszemközti megbeszélést folytatok akár az ő kérésére, akár azért, mert valamit szeretnék én magam tisztábban érteni. Ilyen esetben természetesen a másik félnek is lehetősége van kérni ugyanezt.
Elképzelhető, hogy már egyetlen találkozón megszületik a megegyezés köztetek, de az is lehetséges, hogy több alkalommal folytatunk egyeztetést, mire egy bonyolultabb ügyben kialakul a közös akarat.
Amikor eljutunk saját, autonóm döntéseteken alapuló megegyezéséhez, írásba foglalom az egyezséget. Úgy vélem, itt előnyt jelent az, hogy ügyvédi munkámban jelentős tapasztalatot szereztem a jól szerkesztett okiratok készítésében.
Ha hasonló helyzetben vagy, kérj egy előzetes konzultációt, melynek a mediációra vonatkozó része díjmentes.
Tel.: +36205514273