„Nyár van, nyár…” (nyaralás, utazás a gyermekkel elvált szülőként)

„Nyár van, nyár…” (nyaralás, utazás a gyermekkel elvált szülőként)
Elvált szülők gyerekének akár kétszer is juthat a nyaralásból, ha mindkét szülővel eljut vakációzni. Akár belföldre, akár külföldre visszük gyermekünket, érdemes figyelni néhány dologra:
Először is, célszerű időben egyeztetni a nyári menetrendet, hogy ne legyen ütközés a másik szülővel tervezett programokkal, nyári táborokkal, családi ünnepekkel.
Közhiedelem, hogy írásbeli engedély kell a másik szülőtől, ha külföldre utazol a gyermekeddel, de ez valójában nincs így. Amennyiben a kapcsolattartási időben történik a közös utazás, nem kell engedély. Ennek ellenére érdemes talonban tartani ilyen irományt, mert volt rá példa, hogy a határon vagy a repülőtéren kérték. Le lehet állni vitázni az intézkedő határőrrel vagy rendőrrel, hogy jogos vagy nem jogos, de mit sem érünk vele, ha a hatóság akkor és ott mégis keresztülhúzza a terveinket. Szóval biztos ami biztos, inkább készítsetek egy írásbeli nyilatkozatot arról, hogy a másik szülő beleegyezésével és tudtával utazik a szülővel a gyermek, és/vagy vidd magaddal a bírósági ítéletet, ha abban pontosan ki van jelölve ez az időszak a nyári kapcsolattartásra.
Ettől függetlenül is tájékoztatni kell a másik szülőt, hogy pontosan hová megyünk, mettől meddig és hogyan érhető el a gyermek a távolléte alatt (kapcsolattartás céljából). Biztosan nem vihető el a gyermek olyan helyre, ahol életkorára is tekintettel veszélynek van kitéve vagy ha fennáll a jogellenes elvitel lehetősége.
Ez a beleegyező nyilatkozat azért is hasznos lehet, hogy ha bármi váratlan dolog történik, ne lehessen támadási felület az, hogy a másik szülő nem tudott az utazásról. Nem lenne szerencsés, ha egy véletlen baleset vagy hazajutási nehézség (járatkésés, -törlés stb.) miatt vita alakulhatna ki a kapcsolattartás jövőbeni korlátozásáról, hiszen ha teljeskörűen tájékoztatod a szülőtársadat és ő a beleegyezését is megadja, akkor nem lehet mulasztásnak, gondatlanságnak tekinteni olyan eseményeket, amikért valóban egyik családtag sem felelős.
Sok konfliktus forrása lehet a szülők között a gyermekkel történő utazás, nyári kapcsolattartás, sokat segíthet ezek megelőzésében egy részletes előzetes megállapodás és a pontos egyeztetés, az együttműködés, hiszen ez gyermeked elemi érdeke.
A szünidei kapcsolattartást, a nyaralások időpontjait vagy egyeztetésének módját is célszerű részletesen meghatározni közös megegyezéssel a házasság felbontása során, de később is van rá mód, és az időközbeni tapasztalatokat be lehet építeni a megállapodásba okirat-módosítással is.
Ha hasonló gondjaid akadnak a nyári szünetben vagy a nyaralások kapcsán, válaszd a mediációt és keress egy előzetes konzultációra.
tel: +36205514273