Újabb podcast a KISALFÖLD.HU oldalán, ezúttal a gyermektartásról

Újabb podcast a KISALFÖLD.HU oldalán, ezúttal a gyermektartásról

Nemrég a Kisalföld.hu szerkesztőségében jártam, ahol Pozsgai Kittivel podcast felvételt készítettünk a gyermektartásról.

Az apropót a tanévkezdési kiadások adták, hiszen minden családban jelentős anyagi terhet jelentenek az oktatással, sportolással, zenetanulással, különórákkal kapcsolatos költségek. Az elvált szülők esetében ebben az időszakban havi gyermektartás fizetése mellett is indokolt legalább egy egyszeri hozzájárulás a tartásra kötelezett szülő részéről, illetve ennél még jobban hangzik az, hogy bizony rendjén van megosztani a költségeket. Ha valóban fontosak a gyermek igényei, akkor ez alkalommal azt is érdemes áttekinteni, hogy milyen új kiadások jelentkeznek rendszeresen az iskolán kívüli elfoglaltságokkal, és közös megegyezéssel módosítani a gyermektartás összegét a gyermek szükségleteihez igazodva. Ha nincs megegyezés, bíróságtól lehet kérni a gyermektartás megemelését, s bár a törvény – meglehetősen életszerűtlenül - a korábbinál korlátozottabb lehetőséget ad a fix összeg módosítására, a bírói gyakorlat korrigálja ezt és gyakran ad helyt a megváltozott igények (pl. új sport gyakorlása) vagy élethelyzet (pl. a nagyobb mértékű infláció, munkahely elvesztése stb.) igazolása esetén a gyermektartás megemelése iránti keresetnek.

Aztán az eredeti témától elkanyarodva sok érdekes élethelyzet szóba került a tartásdíj kapcsán: pl. mi van akkor, ha egyik vagy másik szülőnek új családja lesz, miért köttetnek gyakran előnytelen megállapodások a válás során, és így tovább. A teljes beszélgetés hallható a Kisalföld.hu oldalán itt:

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/10/miert-vettel-ilyen-draga-tornacipot-kielesedo-anyagi-vitak-elvalt-szulok-kozott-novadovszky-noraval-beszelgettunk

Ha neked is gondot okoz a szülőtársaddal a tartásdíjról vagy a tanévkezdési kiadásokról beszélni, ha jócskán megnövekedtek a gyermekeddel kapcsolatos költségek és a korábban megállapodott gyermektartás ennek már csak kis részét fedezi, keress és egy konzultáción áttekintjük, mit tehetsz, hogy ez nagyobb és reálisabb összeg legyen!

tel.: +36205514273